De mooie Betuwe

Zo heet dit blog. De mooie Betuwe. Batavia.

Batavia (/bəˈteɪviə/DutchBetuweDutch: [ˈbeːtyʋə] (listen)) is a historical and geographical region in the Netherlands, forming large fertile islands in the river delta formed by the waters of the Rhine (Dutch: Rijn) and Meuse (Dutch: Maas) rivers. During the Roman empire, it was an important frontier region and source of imperial soldiers. Its name is possibly pre-Roman.”

Wikipedia

Batavia dus, dat vind ik veel stoerder klinken immer dan de Betuwe. Want daar woonde de Batavieren en De Graaf dus ook. En of die mooi is? Nou, dat hangt er eigenlijk vanaf in welk jaargetijde u er komt.

DSC07891

In de zomer best wel, Holland op zijn best.

DSC03957

En in de winter als er sneeuw ligt ook eigenlijk wel.

Maar als het regenachtig en nat is, vooral in de winter als de blaadjes van de bomen gevallen zijn is er niet veel aan. Meer een natte, kledderige rivierdelta met sompige klei. Maar goed, nu komt het voorjaar eraan en op een zonnige dag is Batavia, de fruitschuur die het altijd al was met al die bloesem prachtig! Kijkt u maar!

SONY DSC

DSC07922DSC07949DSC07947

De Romeinen waren niet voor niets zo gek op deze streek, ze hebben zelfs hier de wijnbouw geïntroduceerd, die vrij recent weer is opgeleefd. En het is zelfs nog verdraaide goede wijn want ze hebben allemaal prijzen zelfs gewonnen! Maar ja, voor u naar Batavia, de Betuwe afreist neem wel een dikke trui en een jas mee, ook zomers en vooral kijk eerst even hier.

Want het kan hier behoorlijk spoken en ijskoud zijn, zelfs midden in de zomer. En die mooie sneeuw? Momentopnames, meestal zeikt het hier van de regen in de winter en is het ronduit guur!

(Foto’s eigen werk)

Plaats een reactie

Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag