Over profeten

Eigenlijk zou dit vooral over de valse profeten moeten gaan die achter die profeten aanhobbelen, want dat is veel interessanter. Want dat is namelijk in de praktijk meestal het geval. Die profeet valt in de praktijk meestal reuze mee, maar dan. Want dan komen de brengers van het ware geloof, de kerkvaders en berg je dan maar!

Nee, die profeten of je nu Jesus, Mohammed of welke andere ook neemt, die profeten preken over liefde en menselijkheid en hun volgelingen uiteindelijk over dood en verderf. Steevast. De fout van de profeten? Welnee, van hun volgelingen. Want die gaan uitleggen wat de profeet bedoelt zou hebben, maar uiteindelijk is dat toch vooral wat ze zelf er van vinden. En hoe ze er zelf voordeel bij kunnen hebben.

Neem Jezus, ja Jezus. Heeft hij geleefd? Jazeker. Was hij een mens? Nou en of. Is zijn leven goed beschreven in de bijbel? Ja en nee, nee eigenlijk. Niet echt. Maar eerst over zijn leven zoals beschreven door Marcus en Matheus als evangelist. En Johannes natuurlijk. Laten we bijvoorbeeld eens naar deze scene uit de cultfilm Jezus Christ Superstar kijken. Heel goed neergezet door Melanie C.

Ach, Maria Magdalena. Totaal maar dan ook totaal vergruist door de latere kerkvaders, ondanks dat in de bijbel beschreven staat dat Jezus heel erg van haar gecharmeerd was. Een hoer van het ergste soort zou het om gaan. Gut. Het is me wat met de wereld van toen. En mogelijk sliep ze met mannen voor geld om wat eten te kopen, wie weet om voor haar ouders of familie te zorgen, nou en? Of omdat ze honger had, een vetpot zal het niet geweest zijn in die tijd. Maakt haar dat slechter? Welnee!

Het waren de verschoppelingen der aarde die zich bij Jezus voegde en voor geld slapen bij een man doen weinig vrouwen echt voor hun lol. Maar je ziet haar verwarring. Kennelijk had ze ook met Jezus geslapen en wist het even niet meer, het deed haar wat. Het deed haar eigenlijk ontzettend veel, veel meer dan ze voor mogelijk had gehouden dat een man dat haar ooit zou doen. Resultaat: Foute boel! Jaloezie! Bonje in de tent!

Het liefje van de baas wil dat hij goed slaapt. Hij is moe, heel moe en zij is bezorgd, en masseert hem met kostbare olie, en dat eindigt in een schreeuwruzie. Haat en nijd! Verraad! Met de zelfmoord van Judas en de kruisiging van Jezus als resultaat! De scherven moesten bij elkaar geraapt, en volgens de orthodoxe traditie voer zij naar het Griekse schiereiland Athos waar de monniken nu al eeuwen haar nalatenschap bewaken. En daar geloven ze dat Christus opnieuw bovenop de berg Athos zal herrijzen. En wie weet, maar eerst zien, en dan geloven.

Maar van dat verhaal van Lucas, waarvan we niet eens zeker zijn dat het door Lucas geschreven is daar geloof ikzelf dus geen klap van! Geen jota! Doden staan namelijk niet op uit het graf. En wat die kerkvaders er daarna van gemaakt hebben gaat helemaal perken te buiten! De eeuwige zonde, ja kom nou gauw! Een kind wordt uit liefde geboren als het goed is, en niet uit zonde! En zo ziet u het maar weer, die Graaf is werkelijk voor elke kerk verloren. Dat wordt weer niks als gewoonlijk. Want hij gaat als gewoonlijk geheel zijn eigen (gedachten) weg.

Plaats een reactie

Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag